Preot Doru Mihai Cozma

Preoți slujitori Ianuarie 3, 2012

Cozma Doru Mihai, născut în oraş Hîrlău, după absolvirea Liceului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Hîrlău,încurajat de Pr. Dr. Tincu Dumitru de la Parohia Sf. Gheorghe din Hîrlău, a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iaşi intre anii 1993-1997, şi a absolvit cu brio cursurile de masterat în anul 2000. Paroh la Parohia Liteni-Belceşti între anii 1997-2005, a avut numeroase activităţi social-filantropice şi cultural-misionare prin organizarea de multiple activităţi cu credincioşii dar în special cu copii. În plan administrativ a efectuat reparatii capitale la biserică înzestrându-o cu haină nouă din praf de marmură şi sculptură în piatră, şi a modernizat-o cu încălzire centrală (fiind prima biserică şi Protopopiatul Hîrlău care a beneficiat de un sistem centralizat de încălzire), a construit din temelii o casă parohială de 140mp cu grădină şi livadă, casa fiind foarte modernă pentru vremea aceea, decomandată, încălzire centrală şi aer condiţionat, apă curentă din surse proprii, etc., a început construcţia casei de prăznuire, a construit cu fonduri europene un drum pietruit din sat până la şosea legând practic satul de civilizaţie şi a demarat un al doilea proiect de realizare drum în satul vecin. Transferat la 1 octombrie 2005 în Parohia Bădeni, la cererea părintelui dar în urma unui concurs de dosare , în noua parohie a modernizat biserica cu încălzire centrală şi aer condiţionat, mochetă, sonorizare nouă de interior şi exterior, reparaţii capitale la exterior inclusiv acoperiş, a înlocuit toate candele vechi şi a achizitionat set complet de icoane praznicale, veşminte, sfinte vase. Au fost turnate trotuare şi alei betonate, s-au montat porţi din fier forjat, s-a amenajat o parcare pentru autoturisme şi s-a montat un sistem de iluminare exterioară a bisericii.

Între anii 2006 şi 2010 s-a construit, poate, cea mai modernă casă de prăznuire din Protopopiatul Hîrlău, cu sală de mese foarte largă, mese şi scaune făcute la comandă, gresie, spoturi luminoase, tavane false, bucătărie dotată cu frigider, aragaz şi cuptor, apă curentă, mobilier şi veselă completă pentru 100 persoane.

La casa parohială au fost efectuate ample lucrări de reparaţii şi modernizare, pornind de la interior cu parchet şi tavane noi, baie şi bucătărie modernizate, încălzire centrală şi aer condiţionat în locul sobei existente, tâmplărie nouă de termopan, apoi la exterior reparaţii acoperiş şi realizare izolaţie, turnare alei şi trotuare betonate, reconstrucţie garaj, aducţiune gaz (singura casă din sat care are gaz) iar ce este important de remarcat, credincioşii din sat nu au dat nici un leu pentru casa parohială, toate cheltuielile fiind suportate din buzunarul preotului paroh.

La toate aceste lucrări administrativ-gospodăreşti se adaugă activităţile social-culturale şi filantropice-misionare, unde amintim pe scurt: cercuri de pictură cu copii, video-conferinţe, proiecte sociale organizate în colaborare cu Primăria Scobinţi, editarea şi publicarea Revistei Parohiei “Creştinul” distribuită gratuit, organizarea “îngeraşilor” şi a corului de copii cu prilejul marilor sărbători, slujbe diverse în sobor, unele cu 16-19 preoţi, slujbe arhiereşti, organizarea hramurilor şi a zilelor speciale cum ar fi Ziua Eroilor, etc..